Chemotherapie

Oorzaak: door chemische stoffen die in het lichaam komen en ervoor zorgen dat de haarwortel als reactie het haar los laat. Het haar begint weer te groeien circa twee maanden na het stoppen van de chemokuur en groeit een cm per maand, dus om weer een mooie bos met haar te krijgen heeft men gemiddeld negen maanden nodig.

De haarkiem die ontstaat, moet zich opnieuw ontwikkelen. Dit is te vergelijken bij het eerste haar van een kind. Het kan vaak dun en krullend zijn, het zogenaamde babyhaar. Denk niet dat u de krullen blijvend zijn, want na ruim een jaar heeft u het oorspronkelijke haar weer terug.

Toch kiest het grootse deel van de vrouwen en een kleiner deel mannen en kinderen voor een haarwerk. Omdat het om een tijdelijke kaalheid gaat, die zeer snel optreedt, bestaat er nauwelijks de mogelijkheid iets anders dan semi-maatwerk aan te meten, vanwege de lange levertijd.

Heeft u er behoefte aan om er met lotgenoten over te praten bestaan er patiëntenverenigingen die een contact tot stand kunnen brengen.

“Er zijn mensen die kiezen voor een mutsje, een leuke pet
of met een kaal hoofd deze tijd door te komen.”